Bir şeyleri öğrenirken öğrenilecek konuyu parçalara ayırarak çalışmamız ve yapabildiğimiz kadar çok tekrar yapmamız öğrenme sürecimize çok ciddi anlamda katkı sağlar. Aynı yöntem öğretme süreci için de geçerlidir. Çocuklarımıza yeni bir şeyler öğretirken öğreteceğimiz konuyu birden ve bütün halinde öğretmek yerine konuyu parçalara bölerek öğretmeli ve öğrettiğimiz her parçayı da sık sık tekrar ettirmeliyiz.
Örneğin çocuğumuza artık odasını toplama sorumluluğunu alabilecek kadar büyüdüğünü ve sorumluluklarımızı yerine getirmemizin yaşamda çok önemli olduğunu anlattık ve bundan sonra odasını kendisinin toplayacağını söyledik. Çocuğumuz hemen odasını toplamak istese bile bunu iyi ve sürekli bir biçimde yapmakta zorlanacaktır.
Bu noktada çocuğumuza bunu adım adım ve birlikte yapacağımızı söylememiz hem çocuğumuz için daha güven verici olur hem de fikrin uygulanabilirliğini artırır. Üstelik bir şeyleri birlikte yapmanın, başarmanın, paylaşmanın da çok güzel etkileri olacaktır.
Çocuğumuzun, odasını kendisinin toplaması sorumluluk bilincine ciddi anlamda katkı sağlar. Bu nedenle ilkokula başlama süreci ile birlikte yavaş yavaş bunun eğitimini vermemiz gerekir.
Çocuğumuza odasını toplamayı öğretirken bu öğretme sürecini üç aşamaya ayırmamız ve her hafta bir aşamaya yönelik çalışma yapmamız daha verimli olacaktır.
Odayı toplamanın ilk basamağı kendi yatağını toplamayı öğretmektir. Bu noktada çocuğumuzu yanımıza alarak yatağını toplayıp onun yatağı nasıl topladığımızı görmesini sağlamalıyız. Sonra yatağı bir daha bozup yeniden toplamalı ve bu kadar örneğin yeterli olup olmadığını çocuğumuza sormalıyız.
Sonrasında yatağı tekrar bozarak onun yatağını kendisinin toplamasını istemeliyiz. O, bunu yaparken güzel ve doğru yaptığı şeylerde onu takdir etmemiz ve öğrenmenin pekişmesini sağlamak için yatağı yine bozup düzeltmesini isteyerek tekrar yapmasını sağlamamız önemlidir.
Çocuğumuzun yatağını iki kez toplaması iyi anlamasına destek olur. Yatağını toplamayı öğrendikten sonra bir hafta boyunca sadece yatağını toplamasını takip etmek ve yaptığında onu tebrik etmek önemlidir. Bazı çocuklar bir haftada alışamayabilir. Bu noktada süreyi uzatırız. 10-15 gün gibi bir süre sadece yatağını toplamasını öğrenmesini bekleyebiliriz.
Bir hafta boyunca çocuğumuz yatağını topladığı zaman ikinci kısma geçebiliriz. İkinci kısımda yatağını toplaması ile birlikte yerdeki eşyalarını kaldırması, kirli kıyafetler varsa kirli sepetine atmasını öğretmemiz gerekir. Bir hafta boyunca hem yatağını toplayıp hem de yerdeki eşyalarını toplamasını sağlamamız önemlidir.
Üçüncü kısım ise ders çalışma masasının düzenlenmesidir. Ders çalışma masasını düzenlenmeyi çocuğumuza öğretip kitapların bir arada, defterlerin bir arada, kalemlerin kalemlikte durması gerektiğini, çöp kutusunun boş olması gerektiğini uygulayarak öğretmemiz önemlidir. Çocuğumuz bir hafta bunu, diğer ilk iki basamak olan yatağını toplama ve yerdeki eşyaların toplanması ile birlikte yapabildiği zaman sorumluluk alma ve gelişim noktasında güzel bir ilerleme yaşamış olur. Bunu çocuğumuza ifade etmemiz hem bize hem ona iyi gelecektir.
ความคิดเห็น