top of page

Her Çocuk Gelişebilir, Başarabilir


Öğrencilik hayatının en önemli becerilerinden biri ders çalışma alışkanlığıdır. Okul hayatının ilk yıllarında bu becerisi gelişmiş öğrencilerin ilerleyen yıllarda akademik açıdan diğer öğrencilere kıyasla daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir. Fakat bazı öğrenciler ilkokul yıllarında bu konuda doğru alışkanlıkları edinmiş olmuyor.


Bir öğrencinin bu becerisini sonrada geliştirmek ise imkansız değildir. Adım adım yapılacak çalışmalarla çocuğun doğru çalışma alışkanlıklarını kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bizim eğitimdeki bakış açımız “Her çocuk gelişebilir, başarabilir” yönündedir. Öğrencilerin hepsinin aynı performansı göstermesini değil, her öğrencinin kendi performansını oluşturmasını beklemek doğru bir yaklaşımdır.


Doğru çalışma alışkanlığı kazandırmak için adım adım gidilecek yollardan bazıları şunlardır:

Öğrencinin iyi olduğu alanları belirleyin.


İlgisinin ve bilgisinin fazla olduğu dersleri belirlemek zorlandığı derslere çalışırken motivasyon sağlayacaktır.


Her öğrencinin dikkat süresi farklıdır. Çocuğun bireysel dikkat süresinin belirlenmesi çocuğa özgü doğru ders programı hazırlanması açısından önemlidir.


Dikkati çabuk dağılan çocuklar için çalışma sürelerini kısa tutmak önemlidir. Sık aralıklarla mola vererek çalışmaya devam etmeleri çalışma performanslarını arttıracaktır.


Öğrencinin öğrenme kanalının belirlenmesi önemlidir. Görsel öğrenme kanalı kuvvetli çocuklar yazarak, tablo ya da grafik çizerek çalışırken; işitsel öğrenme kanalı kuvvetli çocuklar ise etkin dinleme ve anlatma yöntemleriyle çalışmalıdır.


Günlük tekrarlar önemlidir. Bu tekrarların çok uzun sürelerle olması şart değildir. Tekrarlar düzenli olarak yapıldığında ortalama yarım saat yeterli olacaktır.


Nereden başlayacağını bilemeyen çocuklar için bir uzman ya da öğretmen ile yapılan programlar yardımcı olabilir. Dersleri günlere bölerek her gün belli bir dersi çalışmak iyi bir başlangıç olabilir.


Ödüllendirme her zaman önemlidir. Çabasını gördüğünüz çocuğu yüreklendirecek “Elinden geleni yapıyorsun” “Çabanla gurur duyuyorum” gibi sözleri ona söylemekten çekinmeyin. Çabasının fark edildiğini gören çocuğun motivasyonu artacaktır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page