top of page

Çocuğun Güçlü ya da Zayıf Yönlerini Bilmek Gelişimi İçin Önemlidir


Çocuğunuzun güçlü yanlarını keşfetmeye çalışmanız çocuğunuzun iyi bir gelişimi olması için önemlidir. Hepimizin yapmayı sevdiği şeyler, başka alanlara göre daha rahat başarılı olduğumuz alanlar vardır. Hepimiz bu alanları daha çok sever ve başarılı olduğumuz yönlerimizi kullanarak yaşamayı severiz. İşte çocuklar da tıpkı bizim gibi sevdikleri, başarılı oldukları alanlara yönelmeye ve o alanda daha çok şey yapmaya çalışırlar. Bu da oldukça normal bir durumdur.


Bu noktada aileler olarak çocuğumuzun iyi ve güçlü yönlerini anlamaya çalışmamız, çocuğumuzun gelişimi adına önemlidir. Çocuğumuz neleri yapmayı seviyor, neleri daha rahat ve kolay yapıyor görmemiz, iyi yaptığı kısımları geliştirmemiz, daha da iyisini yapması için onu teşvik edip ona yardım etmemiz; yapmakta zorlandığı alanların gelişmesine katkı sağlamamız önemlidir.


Bazı çocukların işitsel zekâları, görsel zekâlarından ya da görsel zekâları, işitsel zekâlarından daha iyi olabilir. Bu noktada en önemlisi çocuğumuzun öğrenme şeklini belirleyebilmektir. Nasıl daha iyi öğrendiğini, ne olduğu zaman bilgilerin daha çok aklında kaldığını; siz hangi sözleri söylediğinizde, hangi davranışları gösterdiğinizde daha iyi çalıştığını gözlemlemeniz, öğrenme şeklini belirlemenize yardımcı olacaktır. Bunları belirledikten sonra çocuğumuzun öğrenme şekline uygun bir plan izlememiz ve yaptığı her pozitif harekette çocuğumuza pozitif geri bildirim vermemiz çok önemlidir.


Yoğun hayat akışı içinde bunları sürekli yapabilmek elbette zorlu bir süreçtir. Çocuğunuzla paylaştığınız vakitler veya okulu, öğretmenleri ile ilişki kurduğunuz zamanlar; onun gelişim yollarını görebilmek için birer fırsattır. Bu fırsatları iyi değerlendirmeniz size bu zorlu süreçte yardımcı olacaktır. Belirlediğiniz hedefleri çocuğunuzla paylaşmanız da önemlidir. O hafta birlikte neyi daha iyi yapmaya çalışacağınızı konuşma sırasında ona anlatmanız, onun da bunu nasıl daha iyi yapabileceğini düşünebilmesi için ona fırsat sağlayacaktır.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page